South End Residence / Peter Braithwaite Studio

first_img South End Residence / Peter Braithwaite Studio “COPY” 2016 CopyHouses, Refurbishment•Halifax, Canada ArchDaily ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/786709/south-end-residence-peter-braithwaite-studio Clipboard “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/786709/south-end-residence-peter-braithwaite-studio Clipboard Houses Architects: Peter Braithwaite Studio Area Area of this architecture project Save this picture!© Julian Parkinson+ 25 Share Structural: South End Residence / Peter Braithwaite StudioSave this projectSaveSouth End Residence / Peter Braithwaite Studio CopyAbout this officePeter Braithwaite StudioOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentHalifaxCanadaPublished on May 06, 2016Cite: “South End Residence / Peter Braithwaite Studio” 06 May 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPartitionsSkyfoldChoosing the Skyfold Wall for Your SpaceGlass3MSun Control Film – Prestige ExteriorShowerhansgroheShowers – Croma SelectWall / Ceiling LightsSpectrum LightingLED Downlight – Infinium 3″ Round FlangelessVentilated / Double Skin FacadeCosentinoDekton Cladding in LD Sevilla hotelSealantsSikaJoint SealingBeams / PillarsLunawoodThermowood Frames and BearersPorcelain StonewareApariciPorcelain Tiles – MarblesCeramicsTerrealTerracotta Facade in Manchester HospitalWindowspanoramah!®ah! CornerHome AppliancesGIRAGira Keyless in – Door communicationLightsLinea Light GroupIntegrated Lighting – Fylo+More products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?南端住宅 / Peter Braithwaite Studio是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Photographs Andrea Doncaster Engineering Manufacturers: Nova Floor Care Projects Photographs:  Julian Parkinson Manufacturers Brands with products used in this architecture project Staging And Styling:Attica FunishingsArtwork:Christopher JoyceConstruction And Millwork:Peter Braithwaite StudioDiagrams:Devin HarperRenderings:Ryan NelsonArchitect In Charge:Peter Braithwaite StudioDesign Team:Peter Braithwaite, Devin HarperConstruction:Peter Braithwaite StudioMillwork:Peter Braithwaite StudioCity:HalifaxCountry:CanadaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Julian ParkinsonRecommended ProductsDoorsLibartVertical Retracting Doors – Panora ViewWoodTechnowoodPergola SystemsDoorsRabel Aluminium SystemsMinimal Sliding Door – Rabel 62 Slim Super ThermalDoorsAir-LuxPivoting DoorText description provided by the architects. This project is located in the historic South End of Halifax, Nova Scotia, near the cities largest municipal park. The project was a complete redesign and transformation of a dated house in a traditional neighborhood into a contemporary residence. The design intent was to pay homage to the historical neighborhood by maintaining the original form of the structure while modernizing the aesthetic and detailing. We endeavored to create a home that suited the client’s contemporary taste and lifestyle while remaining perceptive to the surroundings. Save this picture!BeforeSave this picture!DiagramSave this picture!© Julian ParkinsonThis was accomplished through the removal of a number of interior walls and vaulting the ceiling in the great room to create a large open central gathering space. The window openings were also increased in size; these larger windows flood the new spaces with ample natural light and provide views of the foliage in the back garden.Save this picture!Floor PlanThe inoperable garage was converted into a covered entrance with ample storage for bikes and recreational equipment. This space was topped with a semi private balcony off of one of the three bedrooms that provides an area to relax in the sun during the summer months and offers views over the quiet neighborhood street.Save this picture!© Julian ParkinsonThe result is a carefully considered interior space that supports family interaction, reflects the clean lines of modern aesthetic and displays thoughtful detailing. The exterior, on the other hand, continues to participate in the traditional language of the neighbourhood through its form and materials, but distinctively hints at what awaits inside.Save this picture!© Julian ParkinsonAs a design build company we are responsible for all aspects of design and physical construction. We find that this way of working allows us to address the inevitable difficulties that arise throughout a project at both the design and construction level. In this particular project everything from the initial demolition to the custom millwork fabrication and installation was included in our scope and we were able to work through solutions in a way that reflected the overall design intent.Save this picture!© Julian ParkinsonProject gallerySee allShow lessPershing Square Renew Unveils Finalist Designs by wHY, James Corner Field Operations…Architecture NewsCoffice / GASPARBONTASelected Projects Share Canada Area:  310 ft² Year Completion year of this architecture project Year: last_img read more

Read More →

Activist highlights climate change

first_imgFormer Iowa Lawmaker and climate activist Ed Fallon visited Saint Mary’s on Friday to discuss his journey from Los Angeles to Washington D.C. and how it impacted him and Americans he met along the way.Fallon spent March 1 to Nov. 1, 2014, on a 3,000 mile walk from California to Washington, leading 35 climate activists. In his presentation, Fallon introduced the audience to a fellow marcher, described the climate crisis and offered suggestions for more sustainable lifestyles in the “New Climate Era.”During the march, the group not only walked and talked about climate change, but they also personally experienced changes throughout their trip, Fallon said.Fallon said on the very first night of the trip, the group was unable to camp in a church’s parking lot because there had been a large amount of rain. The church then allowed the travelers to stay inside.Fallon said the unexpected kindness shown by the church and the amount of rain California had produced that day were two inspiring reasons that led the group to keep walking.“What we’re dealing with is unprecedented,” Fallon said.Fallon also described the devastation and impact of wild fires and how they harm the environment, telling the audience to “take action now” and begin to “change our lives.”Sometimes, the group thought of themselves as the “Paul Reveres of Climate Crisis” after making this journey and sharing their knowledge, Fallon said.The walkers journeyed through California, Colorado, Nebraska and eventually, they made it to the White House, he said. While some of the marchers only joined for bits and pieces of the trek, Fallon walked the entire route with the help of a walking stick made at a monastery.“It was an amazing experience, and I don’t know how we did it,” Fallon said.Fallon said he was able to break through the political orientation of those he met throughout the country, as most could see the importance of climate change and our need to take action now.When asked by a student how she could get involved on campus to take climate action, Fallon said leadership opportunities can help, but it is best to start with everyday things.This event was part of the Saint Mary’s Justice Fridays series, sponsored by Justice Education, the department of political science, environmental studies and the Office of Civic and Social Engagement (OCSE).Tags: climate activism, climate activist, Climate change, ed fallon, iowa lawkmaker, Justice Education, Justice Friday, new climate eralast_img read more

Read More →